Egy kisváros a nagyvilágban, Somogy megye ékszerdoboza. Ahol a közel száz, fából készült köztéri szobor mellett Kossuth Lajos, Szent István, József Attila fémbe öntve vigyázza értékeink. Ahol a városrészeket egyszerre választja el és köti össze a természet. Ahol a Rinya-patak és a Malomárok átöleli a Csónakázó tavat. Ahonnan bármerre indulsz, Somogy legszebb tájaira érkezel. A város amely az évek során lakóhelyemből az otthonommá vált.

ÜNNEPI DÍSZBEN A KATOLIKUS TEMPLOM

Karácsony táján ünnepi díszbe öltözik a város. A Széchenyi téren álló katolikus templom a város egyik szimbóluma. Napjainkban ritkák a fehér karácsonyok. Ez a kép is egy esős esti séta alkalmával készült.

ÁRAD A RINYA

Évtizedek óta nem volt ilyen magas a vízállás a kis patakban. A várost kettészelő Rinya-patak tisztes folyóvá duzzadt, kilépett a medréből és több hidat is elsodort. A békés kis patak összefolyt a Malomárokkal és a Csónakázó tóval és egy rövid időre el is vágta egymástól a város keleti és nyugati részét. 2020. július utolsó napjaiban a hirtelen lezúdult esővel nem bírtak el a patakok, védművek. A képen már a Rinya már békésen hömpölyög és igyekszik visszatalálni medrébe.

A GALAXIS ŐRE

A fotó előterében Ady József “Tűz” című monumentális munkája látható a nagyatádi szoborparkban. A szobor lábazatán áttűnik az alkotóműhely éjszakai fénye, az égbolton pedig a tejút rajzolódik ki.

MA MÁR CSAK EMLÉK

Nagyatádon évtizedekig ez a fenyő jelentette a “mindenki karácsonyfáját”. A városközpontban a Széchenyi téren 2019. adventjén feldíszítették, de már a vízkeresztet nem élte meg. Január 5-én reggel a viharos szél kidöntötte. Ez a fotó a vihar előtti estén készült…

VIHAROS MEDITÁCIÓ

A Nagyatádi Szoborpark jelképe a japán szobrászművész Issei Amemiya – Meditáció című munkája. A szobrot, mely az egyike a park legrégebbi alkotásainak az alkotótelep létrehozásának kezdeti éveiben, 1976-ban alkotta a művész. Számtalan fotót készítettem magam is erről a különleges formájú, monumentális szoborról. Ezek közül az egyik legkedvesebb egy viharos augusztusi estén készült.

ERŐS VÁR A MI ISTENÜNK

Az evangélikusok köszöntése díszíti nagyatádi templomuk bejáratát. Az egyszerű vonalvezetésű, szerény díszítésű templom hófehér falaival elegáns hátteret az épület előtt pompázó liliomfa virágainak. A természet gazdagsága itt izgalmas ellentétben áll az épület, a közösség szerénységével.

JÓZSEF ATTILA NYOMÁBAN

Nem itt született, nem itt élt, mégis otthonra lelt a költő a nagyatádiak szívében. A róla elnevezett kollégium 1969. április 11-től – névadója születésnapjától – fogadja a diákokat a városban. A kollégium mellől, József Attila szobrától a “Duna-partig” halad a sétány, mely a költő legismertebb versei kísérik az arra járókat. A sétány a tartalmas sorok mellett, kitűnő fotós terep is.

VIHAR A TÓPARTON

A csónakázó tó az egyik legizgalmasabb fotós téma a város központjában. Nagyatád, egyébként is büszke lehet gondozott parkjaira, zöld területeire. Ez mégis egy különleges adottság, hogy a város központjában álló csónakázó tavat átöleli a Rinya-patak és a Malomárok. A fotón a csónakázó tó és a Tóparti csárda látható, amint a háttérben viharos indulatok feszülnek. A lámpák és a villámok fénye tette számomra még izgalmasabbá a látványt.

ÜNNEPI FÉNYEK

Az adventi időszakban Nagyatád is ünnepi díszbe öltözik. A fotón a várost átszelő 68-as út és a kulturális központ fényei élednek közvetlen napnyugta után.

ŐSZ A BELVÁROSBAN

Ez a tér minden évszakban különleges. A meleg fényű lámpákkal megvilágított sétány kedvelt találkozó helye a város lakóinak. Több, mint egy évszázada áll itt a Nagyatádi Gyógyfürdő és a park gazdag növényvilága, évszázados fái nem mindennapi látványt adnak az erre sétálóknak.

A TÉL EREJE

2018. februárjában az előző napokban esett nagy mennyiségű hó hirtelen olvadásnak indult. A hó tömegétől fák törtek ketté, a malomárok kilépett medréből, a Rinya és a Malomárok közötti terület járhatatlanná vált. Ekkor készült ez a kép is, melynek hátterében a Malomárok új hídja áll.

ZENEPAVILON

A széchenyi téren álló zenepavilon a nyári időszakban a Zenés Nyári Esték rendezvénysorozat kedvelt helyszíne. A hétköznapokon baráti társaságok, fiatalok búvóhelye.